woensdag 16 juli 2014

In Rusland gevangen piloot stopt hongerstaking

De Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko die vorige maand gevangen werd genomen door rebellen zou geboeid en met een zak over haar hoofd vanuit de provincie Loehansk naar Russisch grondgebied zijn gebracht. Haar ontvoerders zouden meerdere keren van auto zijn gewisseld. Dat is minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken te weten gekomen nadat de Oekraïense consul haar eindelijk een bezoek mocht brengen in de gevangenis in de Russische stad Voronezj.

De 31-jarige Savtsjenko vocht mee met het vrijwilligersbataljon Aidar voordat ze gevangen werd genomen. Ze was geruime tijd spoorloos, totdat vorige week dinsdag bleek dat ze in Rusland gevangen zit. Inmiddels is haar voorarrest verlengd tot 30 augustus. Zij wordt beschuldigd van moord op twee verslaggevers van de Russische tv-zender VGTRK.

De Oekraïense consul mocht vandaag eindelijk bij haar langs nadat het verzoek hiertoe meerdere keren was afgewezen. Savtsjenko was al in hongerstaking gegaan, maar is daarmee gestopt na het bezoek van de consul. President Petro Porosjenko maakt zich persoonlijk sterk voor vrijlating van Savtsjenko. Ook wil hij opheldering over de omstandigheden waaronder Savtsjenko is opgepakt en hoe zij op Russisch grondgebied terecht is gekomen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: