donderdag 10 juli 2014

Leger is aanval op rebellen in Donetsk begonnen

Er wordt sinds halverwege de middag hevig gevochten bij de luchthaven van Donetsk. De inwoners van het nabijgelegen dorp Zjovtnevi en de buitenwijken van Donetsk aan de kant van de luchthaven hebben van het stadsbestuur het verzoek gekregen om hun huis niet te verlaten, bij de ramen en van de balkons weg te blijven. Automobilisten wordt aangeraden om te maken dat ze wegkomen.

Volgens het Franse persbureau AFP is het leger een grootscheepse aanval begonnen op de rebellen. Oleksander Borodaj, een van de leiders van de Volksrepubliek Donetsk, kondigt volgens de BBC een evacuatie aan van een deel van de stad. ''Rusland moet zich voorbereiden op misschien wel honderdduizenden vluchtelingen.''

In de stad Donetsk hebben zich duizenden pro-Russische rebellen verzameld nadat zij zich sinds afgelopen zaterdag hebben moeten terugtrekken uit andere steden in de provincie, waaronder Slovjansk en Kramatorsk. Het Oekraïense leger heeft vandaag ook kans gezien de rebellen te verjagen uit de stad Siversk in deze provincie. Dat is inmiddels toegegeven door rebellenleider Igor Strelkov. Zijn mensen zouden uit de stad weg zijn gegaan om te ontkomen aan een omsingeling door het leger.

Een vuurgevecht tussen het leger en de rebellen bij het dorp Karlivka heeft aan een militair het leven gekost. Ook zouden 25 rebellen zijn gedood. ''We hebben nog 20 kilometer tot Donetsk te gaan'', aldus een legerofficier tegen een verslaggever van het persbureau Interfax.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: