zaterdag 12 juli 2014

EU wil wel praten over verdrag, maar geen uitstel

De Europese Unie wil best met Rusland praten over de gevolgen voor dit land van het vrijhandelsverdrag voor met Oekraïne, maar van uitstel is geen sprake. Rusland heeft gewaarschuwd voor de 'ernstige gevolgen' van het ondertekenen van het associatieverdrag dat een streep door de rekening is bij het opzetten van de eigen Euraziatische Unie die moet bestaan uit voormalige Sovjet-landen.

De gesprekken zijn vooral bedoeld om de spanningen te verminderen. De Russische minister Alexei Oeljoekajev van Economische Zaken waarschuwde gisteren in Brussel dat de douaneregels met Oekraïne worden herzien, waardoor het de voorkeurspositie bij de belangrijkste handelspartner van het moment dreigt te verliezen.

''Ik vrees dat onze collega's onvoldoende begrijpen tegen wel probleem wij dreigen aan te lopen'', aldus Oeljoekajev volgens het persbureau RIA Novosti. De Russische minister drong aan op uitstel van de invoering van het vrijhandelsverdrag.

Eurocommissaris voor Handelszaken Karel de Gucht erkende dat er ''sommige gevolgen'' zullen zijn voor de Russische economie en stelde voor dat de EU, Oekraïne en Rusland daar in september verder over praten. Rusland vreest dat Oekraïense producten straks op de Europese markt de plaats innemen van Russische producten. Afgesproken is dat de Russische regering volgende week met een lijst van verwachte problemen komt.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: