woensdag 16 juli 2014

EU en VS leggen nieuwe sancties op aan Rusland

De Europese Unie en de Verenigde Staten heeft besloten Rusland een reeks nieuwe sancties op te leggen wegens de aanhoudende agressie tegen het buurland Oekraïne. Het gaat om de meest omvattende strafmaatregelen tot nu toe, zo is woensdagavond bekendgemaakt in Brussel.

Europa wil Moskou dwingen een einde te maken aan de opstand in het oosten van Oekraïne. De rebellen daar krijgen steun van de Russen in hun strijd tegen de prowesterse regering in Kiev. De EU gaat onder meer geen Europese leningen verstrekken voor nieuwe Russische projecten.

Eerder op de avond lieten de Verenigde Staten ook al weten met nieuwe sancties tegen Rusland te komen. Het gaat om vergaande maatregelen die de economie moeten treffen. Doelwitten zijn banken en bedrijven in de energie- en defensiesector, zoals Gazprombank en het oliebedrijf Rosneft.

De Amerikanen zijn verbolgen over de inmenging van het Kremlin in Oekraïne. De Amerikaanse president Barack Obama legt om 23.15 uur een verklaring af over Oekraïne, zo meldt het Witte Huis.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: