dinsdag 1 juli 2014

'Bildt heeft begrip voor Porosjenko's beslissing'

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt heeft ''met begrip'' gereageerd op het besluit van president Petro Porosjenko om het eenzijdig uitgeroepen staakt-het-vuren niet opnieuw te verlengen. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense president laten weten na diens ontmoeting met Bildt.

De Zweedse minister zou achter Porosjenko staan waar die zijn bereidheid heft getoond om een nieuw bestand aan te gaan, mits ook de pro-Russische separatisten zich daar aan houden, de grens met Rusland wordt afgedicht en dat de OVSE ook waarnemers kan sturen nar de Russische kant van de grens. Porosjenko zou er op hebben aangedrongen dat de Europese Unie zich doortastender opstelt aan de kant van Oekraïne.

De parlementaire vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe een motie aangenomen waarin de handelwijze van Rusland tegenover Oekraïne wordt veroordeeld, met name de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met de onrust in het oosten van Oekraïne. De motie van de Amerikaanse senator Benjamin Cardin roept de lidstaten op om de annexatie van de Krim niet te accepteren.

De leider van de Russische delegatie probeerde achteraf er de nadruk op te leggen dat de parlementaire vergadering van de OVSE het betreurt dat het staakt-het-vuren niet voor de derde keer is verlengd. ''De uitleg van een Oekraïense vertegenwoordiger van de noodzaak om terrorisme te bestrijden werd niet goed ontvangen'', aldus Alexei Poesjkov, voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, de Doema.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: