dinsdag 10 juni 2014

Helft Russen: geen bemoeienis met Oekraïne

Ruim de helft van de Russen veronderstelt dat de Russische regering zich niet bemoeit met het conflict tussen de separatisten in de Donbas en de Oekraïense regering. Uit een opiniepeiling van het Russische onderzoeksbureau VTsIOM blijkt dat 57 procent daar vanuit gaat. Opvallend is wel dat bijna een kwart van de ondervraagden (24 procent) met een hogere opleiding zegt te weten dat Rusland zich er wel degelijk mee bemoeit.

Als er al sprake is van invloed dan gaat dat volgens 30 procent om humanitaire en diplomatieke hulp, terwijl slechts 12 procent meent dat Rusland zich in militair opzicht met de crisis in het buurland bemoeit.

De ondervraagden bleken verdeeld over de toekomst van de Donbas. 29 procent vindt dat het gebied deel moet blijven uitmaken van Oekraïne, maar dat het tegelijkertijd een aparte status moet hebben, 27 procent is er voor dat de Donbas deel gaat uitmaken van Rusland. Bang voor een burgeroorlog is 22 procent (waarvan weer 42 procent in de grote Russische steden) en 8 procent meent dat een referendum geen effect heeft op de toekomst van de Donbas.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: