woensdag 16 april 2014

Zorgen bij OVSE om veiligheid journalisten

De OVSE-vertegenwoordiger voor de media vindt dat de journalistieke vrijheid in Oekraïne onder druk staat door de propaganda die de verschillende partijen bezigen in het conflict met Rusland en pro-Russische milities. 'Journalisten in conflictgebieden hebben te maken met tegen hen persoonlijk gericht geweld en met dagelijkse dreigementen, terwijl hun apparatuur in beslag wordt genomen of vernield.

Dunja Miatovic bracht vandaag verslag uit van haar driedaagse reis naar Charkiv, Kiev en Odessa. ''De manier waarop met de media om wordt gegaan weerspiegelt de actuele situatie daar. Ik vind het alarmerend, met de kans dat het nog slechter wordt. Het geweld tegen journalisten moet ophouden en de wetteloosheid in het hele land moet een einde toe worden geroepen.''

Op de Krim hebben journalisten nog met extra problemen te kampen. "Zij moeten zich opnieuw registreren en lopen het risico dat ze worden weggestuurd als ze niet loyaal zijn aan de nieuwe autoriteiten", meent Miatovic. In de afgelopen anderhalve week zijn verslaggevers aangevallen van Vice News, de BBC, Gorlovka, Hromadske TV en Lenta.ru. Van verslaggevers van Novosti Donbassa en het Kanal 1 van de stadstelevisie van Odessa werden de auto's in brand gestoken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: