vrijdag 11 april 2014

VS veroordeelt scherpe taal over gasleveringen

Rusland gebruikt zijn gas als wapen om Oekraïne te controleren, zo reageert de Verenigde Staten op de Russische waarschuwing over de gaslevering aan Oekraïne. De VS en Europa overwegen nieuwe sancties. Als Oekraïne niet snel zijn achterstallige gasrekeningen aan Rusland betaalt, dreigt de levering aan Europa in het gedrang te komen. Die waarschuwing stuurde president Vladimir Poetin gisteren aan 18 Europese leiders. De VS veroordeelt de 'Russische inspanningen om energie als instrument van dwang te gebruiken.

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt dat een escalatie van de toestand in Oekraïne zou leiden tot nieuwe Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland. Hij deed dat na een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zo deelde het Witte Huis mee. 'De Verenigde Staten, de Europese Unie en de andere partnerlanden moeten zich voorbereiden om een Russische escalatie in Oekraïne te beantwoorden met nieuwe sancties', staat er in een persbericht.

Obama haalde voorts 'de zorgwekkende toestand' in het oosten van Oekraïne aan, waar 'pro-Russische separatisten, blijkbaar met de steun van Moskou, een campagne blijven voeren van sabotage en provocatie om Oekraïne te destabiliseren'.

De ministers van Financiën van de G7 (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan) bespraken donderdag de financieringsbehoeften van Oekraïne. De crisis in het land staat ook op de agenda van de G20-vergadering vrijdag in Washington.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: