zaterdag 12 april 2014

VS neemt sancties tegen leiders op de Krim

De Verenigde Staten hebben vrijdag sancties getroffen tegen zes pro-Russische leiders op de Krim en tegen een gewezen Oekraïense politicus. Daarnaast worden er ook maatregelen afgekondigd tegen een dochteronderneming van het nationale gasbedrijf van Oekraïne. De betrokkenen zouden 'de vrede en stabiliteit in Oekraïne' in gevaar hebben gebracht.

.

"De Krim is bezet gebied", zo verdedigde David Cohen, de Amerikaanse vice-minister van Financiën, de beslissing. Hij kondigde ook aan dat de VS zullen blijven doorgaan met het opleggen van sancties "aan degenen die de integriteit van het grondgebied en de soevereiniteit van Oekraïne blijven schenden".

Op de lijst staan enkele 'separatistische' figuren op de Krim. Het gaat onder meer om Roestam Temirgaljev, de vicepremier die de organisatie van het referendum op het schiereiland mee mogelijk heeft gemaakt, en Alexei Tsjali, de burgemeester van Sevastopol. Ook Sergei Tsekov, gewezen vicevoorzitter van het Oekraïense parlement, komt op de lijst voor. De zeven vermelde personen worden ook al door de EU gesanctioneerd, zo meldt het ministerie van Financiën nog.

Verder worden er ook sancties genomen tegen het gasbedrijf Tsjernomortnieftegaz. Het gaat om een op de Krim gevestigde dochteronderneming van het Oekraïense staatsbedrijf. Sinds kort bevindt het bedrijf zich onder Russische controle. Hun eventuele tegoeden in de VS zijn bevroren en ze kunnen geen zaken meer doen met Amerikaanse zakenmensen of bedrijven.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: