dinsdag 15 april 2014

Toertsjinov is tegen bewapenen van burgers

Interim-president Oleksander Toertsjinov is tegen het verstrekken van wapens aan burgers, zoals de parlementsfractie van Svoboda wil. Hij vindt het te gevaarlijk, want daarmee ontstaat volgens Toertsjinov een burgeroorlog. Svoboda wil het dragen van wapens toestaan en zo nodig wapens gaan uitgeven.

''Als overheid geven we alleen wapens aan de mensen die bij de politie gaan werken, bij de Nationale Garde of in het leger. Legaliseren we het dragen van wapens door de bevolking dan geven we daarmee ook vrij spel aan de separatisten en creëren we zelf een burgeroorlog. Dat gaan we dus niet doen'', aldus een besliste Toertsjinov vanmiddag.

Rusland heeft het buurland er al van beschuldigd een burgeroorlog te ontketenen door het leger in te zetten tegen eigen burgers. De Oekraiense regering zegt echter over bewijzen te beschikken dat de bezetters van het politiebureau van Slaviansk met Rusland communiceren. De staatsveiligheidsdienst SBU zou daarvan een bandopname hebben.

Presidentskandidaat Joelia Timosjenko kondigde gisteravond in een tv-interview aan dat zij een burgerleger op de been wil brengen om het land te beschermen tegen de pro-Russische milities en een mogelijke inval van het Russische leger. Vanmiddag liet zij bovendien via Radio Free Europe/Radio Liberty weten dat wat haar betreft de noodtoestand wordt uitgeroepen in het oosten van Oekraïne.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: