zaterdag 19 april 2014

Timosjenko wil alle partijen bijeen brengen

Presidentskandidaat Joelia Timosjenko wil alle partijen in Donetsk bij elkaar brengen om te praten over een oplossing van de crisis in het oosten van het land. De leider van de Moederlandpartij was gisteren in Donetsk en ze wil daar zo snel mogelijk na Pasen terugkeren voor een ronde-tafelconferentie. Dat zei ze gisteravond in het veelbekeken tv-programma Shuster Live.

Volgens Timosjenko is het tijd dat ook de pro-Russische separatisten een stem krijgen, anders dan door het bezetten van overheidsgebouwen. Zij moeten daarom mee doen aan de conferentie, evenals vertegenwoordigers van de intelligentsia, prominenten uit het westen en midden van het land en politici van alle partijen. Voorwaarde is volgens Timosjenko dat ''ze bereid zijn naar elkaar te luisteren en vervolgens handelen in het belang van de bevolking''.

Timosjenko verklaarde eerder die dag tijdens persconferentie waarmee ze haar bezoek aan Donetsk afsloot, dat zij de door de regering voorgestelde wijzigingen in de grondwet en het accepteren van het Russisch als tweede officiële landstaal steunt. Ze voegde er aan toe dat het besluiten zijn die alleen Oekraïne kan nemen en geen macht van buitenaf. ''Ik vind dat Rusland een grens over is gegaan door zich zo nadrukkelijk met onze binnenlandse aangelegenheden te bemoeien.''

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: