maandag 7 april 2014

Separatisten roepen Volksrepubliek Donetsk uit

De pro-Russische activisten die het provinciehuis in Donetsk bezet houden, hebben de Volksrepubliek Donetsk uitgeroepen. Zij willen een referendum houden op zondag 11 mei met als inzet de onafhankelijkheid van de regio rond de 1 miljoen inwoners tellende industriestad Donetsk. Ook hebben zij Rusland om bescherming gevraagd, voor het geval de regering in Kiev besluit de bezetting met geweld te beeindigen. Binnen zitten enkele tientallen separatisten, buiten staan enkele honderden sympathisanten.

Premier Arseni Jatsenjoek heeft laten weten dat de regering ''een goed plan'' heeft opgesteld om de onrust in het oosten van het land te beteugelen. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken is naar Charkiv onderweg, vice-premier Vitali Jarema naar Donetsk. Eerder werd al bekend dat Joelia Timosjenko ook naar Donetsk is gereisd.

De staatsveiligheidsdienst SBU heeft laten weten een actie tegen 'terroristen' voor te bereiden. Interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft dit nog eens onderschreven. Hij kondigde ook een wetsvoorstel aan om anti-Oekraiense politieke partijen en organisaties te verbieden. Dinsdag bespreekt het parlement dit voorstel.

Verder worden er politie-eenheden van elders aangevoerd, omdat de politie in Donetsk en Charkiv te laks is tegenover pro-Russische activisten.

Bronnen: Ukrinform, Unian, Interfax

Geen opmerkingen: