donderdag 17 april 2014

Separatisten Oekraïne moeten wapens inleveren

Alle illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend en bezette gebouwen moeten worden teruggegeven. Dat zijn Rusland, de Verenigde Staten (VS), Oekraïne en de Europese Unie vandaag overeengekomen in Genève. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, gezegd. In het oosten van Oekraïne houden gewapende pro-Russische separatisten gebouwen van de Oekraïense overheid bezet.

De Amerikaanse regering stuurt militaire hulp naar de Oekraïense krijgsmacht. Het gaat niet om wapentuig volgens de minister van defensie Chuck Hagel​, maar om bijvoorbeeld helmen, medische spullen, waterzuiveringsapparatuur en generatoren.

Oekraïne had de VS om militaire steun gevraagd. Waarschijnlijk ging dat verzoek ook om oorlogsmaterieel als wapens en munitie, maar dat wil Amerika niet leveren omdat dat mogelijk leidt tot een escalatie van het conflict. Het is niet de eerste keer dat de VS te hulp schieten. Eerder werd onder meer al proviand gestuurd voor het leger.

Oekraïne vraagt het Internationaal Strafhof (ICC) om mogelijke oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid onder het bewind van de verdreven president Viktor Janoekovitsj te onderzoeken. Een Oekraïense delegatie heeft de nodige papieren donderdag in Den Haag afgegeven bij ICC-griffier Herman von Hebel, aldus het Strafhof.

Oekraïne is niet aangesloten bij het ICC, maar ook niet-lidstaten kunnen het hof vragen misdaden te onderzoeken. Het verzoek heeft betrekking op de periode van 21 november tot 22 februari. Bij botsingen tussen politie en betogers vielen in die periode meer dan honderd doden.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: