maandag 7 april 2014

Separatisten maken wapens buit in Loehansk

De pro-Russische activisten die het hoofdkwartier van de staatsveiligheidsdienst SBU in Loehansk bezetten, hebben zich meester gemaakt van de wapenvoorraad. De verkeerspolitie heeft alle toegangswegen naar de stad afgesloten. Bij de ongeregeldheden van gisteren zijn negen gewonden gevallen, aldus de politie.

Volgens minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken zijn de pro-Russische activisten die gisteravond het provinciehuis van Charkiv daar inmiddels uit verwijderd. Het provinciehuis in Donetsk is nog altijd bezet. De pro-Russische separatisten willen dat er een referendum wordt gehouden over de aansluiting van Oost-Oekraïne bij Rusland, zoals eerder op de Krim het geval was. Avakov beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin er gisteren al van dat hij de 'separistische onrust' vanuit Moskou aanstuurt.

Joelia Timosjenko is op weg naar Donetsk, waar ze de autoriteiten op het hart wil drukken om het provinciehuis te ontruimen. ''Ik ga er op aandringen dat ze deze terroristen onschadelijk maken en er voor zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt.'' De leider van de Moederlandpartij deed ook een oproep aan de Europese Unie en de Verenigde Staten om strengere maatregelen tegen Rusland te nemen.
 
Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform
 

Geen opmerkingen: