dinsdag 8 april 2014

SBU: separatisten Loehansk hebben 60 gijzelaars

Volgens de SBU houden pro-Russische activisten 60 gijzelaars vast in het hoofdkwartier van de staatsveiligheidsdienst in Loehansk. De separatisten dreigen wapens en explosieven te gebruiken. Toen vandaag een poging werd gedaan de gijzelaars te bevrijden, moest geconstateerd worden dat de ruimte waar die zich bevonden is beveiligd met explosieven.

De separatisten lieten aan het persbureau Reuters echter weten dat zij geen mensen tegen in zin vasthouden en dat er ook geen explosieven in het gebouw zijn. ''We hebben geen gijzelaars nodig om te bereiken wat we willen'', aldus Anton, die de leider van de bezetters zou zijn. Het hoofdkwartier van de SBU in de Oost-Oekraïense stad is sinds zondagavond bezet. De separatisten willen dat er een referendum komt.

Op YouTube is een filmpje geplaatst waarin wordt uitgelegd dat de bezetters uit Loehansk en omgeving komen en dat er geen Russen, al helemaal niet van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB, in het gebouw zijn. Hun enige eis is een referendum over de zelfstandigheid van de regio.


In Charkiv wordt vanavond door 1.000 pro-Russische betogers geëist dat 70 van hun medestanders die afgelopen nacht werden gearresteerd weer op vrije voeten komen. Ze zijn bijeen gekomen bij het provinciehuis bij het Vrijheidsplein. Aan het begin van de avond werd een poging gedaan het gebouw binnen te dringen, maar de politie wist dat ternauwernood te voorkomen.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: