dinsdag 15 april 2014

RWE voorziet Oekraïne van Nederlands gas

RWE gaat aardgas leveren aan Oekraïne. Een deel van dat gas is afkomstig uit Nederland. De Duitse energieleverancier maakte dinsdag bekend dat het de eerste West-Europese leverancier is die het Oost-Europese land dit jaar van gas voorziet. Door politieke spanningen is de gastoevoer vanuit Rusland op losse schroeven komen te staan.

RWE, in Nederland eigenaar van Essent, levert vanaf dinsdag aardgas aan het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz. Het gas wordt via Polen naar Oekraïne getransporteerd, meldt RWE in een verklaring. Hoeveel gas het Duitse bedrijf dit jaar verwacht te leveren, is niet bekendgemaakt.

Een derde van het gas dat RWE levert, is alsnog afkomstig uit Rusland. De rest komt uit Noorwegen, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland. RWE rekent normale marktprijzen voor het gas, maar wil niet zeggen hoeveel. De Duitse gasleverancier en Naftogaz hebben sinds 2012 een regeling voor het leveren van maximaal tien miljard kubieke meter gas per jaar. Jaarlijks beslist de overheid hoeveel RWE moet leveren. RWE voorzag het land vorig jaar van een miljard kubieke meter gas.

Begin april verhoogde het Russische Gazprom de prijzen voor Oekraïne met veertig procent. De vorige regering van Oekraïne was een korting overeengekomen met de gasgigant, maar na de annexatie van de Krim werd dat door de Russen geschrapt. In plaats van 195 euro per duizend kubieke meter gas moet het land nu 280 euro betalen voor Russisch gas.

RWE verwacht dat het Westen dit jaar een grotere hoeveelheid gas naar Oekraïne kan transporteren. Dan moeten transportbelemmeringen aan de Slowaaks-Oekraïense grens de komende weken en maanden wel worden opgeheven, zegt RWE.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: