zaterdag 12 april 2014

Russische propaganda doet z'n werk in Donetsk

De inwoners van Donetsk zijn bang voor de Banderites, de naam die de Russische media hebben gegeven aan de nationalisten uit het westen van het land. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Instituut voor Sociaal en Politiek Onderzoek in Donetsk. Banderites verwijst naar Stepan Bandera, aanvoerder van de nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De angst voor de Banderites leeft bij 60 procent van de inwoners, terwijl 50 procent weinig goeds verwacht van de huidige regering. Er is ook angst voor wat de Verenigde Staten en de Europese Unie voor hebben met Oekraïne bij 40 procent van de ondervraagden.

Tegelijkertijd vrezen veel inwoners van Donetsk voor wat Rusland kan doen en dan met name de invloed van onruststokers vanuit het buurland, is er angst voor de lokale maffia en wordt ook het eigen stadsbestuur niet vertrouwd. Gevraagd naar de pro-Russische demonstraties, het bezetten van overheidsgebouwen en het ophangen van Russische vlaggen in de stad is, afhankelijk van de vraagstelling, tussen de 70 en 85 procent daar tegen.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: