maandag 21 april 2014

Russische minister Lavrov haalt uit naar Kiev

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, houdt Oekraïne zich niet aan de afspraken die vorige week in Genève zijn gemaakt. Het doodschieten van een aantal pro-Russische activisten gisteren in het stadje Sloviansk in Oost-Oekraïne toont dat volgens de minister aan. "De schietpartij toont aan dat Kiev niet van plan is extremistische groeperingen in de hand te houden."

Overigens is volstrekt onduidelijk wat er precies in Sloviansk is voorgevallen. Dat varieert van het aantal doden en gewonden tot de gevonden spullen die verwijzen naar de Rechtse Sector als dader van de aanslag op een wegversperring van een pro-Russische militie op 18 kilometer van Sloviansk.

Er zouden - volstrekt ongeschonden - 100-dollarbiljetten en een visitekaartje van Rechtse Sector-leider Jarosh zijn aangetroffen. Verslaggeefster en Maidan-activiste Irma Krat wordt door de pro-Russische militie vastgehouden. Zij zou bij de schietpartij betrokken zijn geweest.

Lavrov vindt het ook volstrekt onacceptabel dat de regering in Kiev nog altijd een bezetting van het Onafhankelijkheidsplein laat geworden.

Bij de top in Genève zijn afspraken gemaakt die er juist voor moeten zorgen dat de situatie in Oekraïne de-escaleert. Volgens Lavrov moet de VS Kiev tot de orde roepen. "Dat kunnen ze beter doen dan nieuwe ultimatums aan Rusland te stellen." Volgens de Russische minister zal het nooit lukken Rusland volledig te isoleren. 

Eerder vandaag tekende president Poetin al een wet die regelt dat alle Russischtaligen in de voormalige Sovjet-Unie Rus mogen worden. Onder die wet valt ook een grote groep Russischtaligen in het oosten van Oekraïne.

Bronnen: RTL, Kyiv Post

Geen opmerkingen: