maandag 14 april 2014

'Russische leger maakt zich gevechtsgereed'

De Russische legereenheden aan de grens met Oekraïne worden gevechtsgereed gemaakt, aldus Dimitro Timtsjoek. Tegelijkertijd worden niet nog meer militairen aangevoerd. wel zouden in de afgelopen 24 uur grote groepen 'sportief uitziende' mannen vanuit Rusland in de Moldavische hoofdstad Chisinau zijn gearriveerd, om van daaruit in groepen door te reizen naar Transnistrië, dat op de grens van Moldavië en Oekraïne ligt.

De onderzoeksjournalist met een militaire achtergrond is doorgaans goed geïnformeerd. Hij meldde vandaag ook dat de Russische inlichtingendienst in de afgelopen drie jaar, sinds het aantreden van Viktor Janoekovitsj als president, gewerkt heeft aan het opzetten van een netwerk van medewerkers in het oosten van Oekraïne.

In Horlovka, een oostelijke stad met 290.000 inwoners, is vanmorgen volgens nieuwssite Novosti Donbassa het politiebureau belegerd door pro-Russische separatisten. De agenten werden belaagd met stenen en er werd brand gesticht. Uiteindelijk moesten ze hun verzet opgeven en het politiebureau over laten aan de aanvallers. In Chartsisk is het gemeentehuis bezet. Parlementslid Vladislav Loekjanov van de Partij van de Regio's zou zich daar aan de kant van de pro-Russische bezetters hebben geschaard.

Bronnen: Kyiv Post, Unian, Western Information Center

Geen opmerkingen: