zaterdag 12 april 2014

Rusland: houding Kiev bedreigt overleg in Genève

Als de Oekraïense regering geweld gaat gebruiken tegen de pro-Russische krachten in het zuidoosten van het land, dan is dat een bedreiging voor het overleg van komende week tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en Europa in Genève. Dat heeft de Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag laten weten aan zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

In een telefoongesprek waarschuwde Lavrov Kerry ''dat als het dreigement van Kiev wordt waargemaakt om geweld te gebruiken tegen wanhopige mensen dit betekent dat wij niet langer meewerken aan het zoeken naar een oplossing'', aldus het Russische persbureau Itar-Tass.

Kerry zou zijn verontrusting hebben uitgesproken over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen die hij ziet als het resultaat van Russische inmenging. Maar volgens Lavrov kon hij niets concreets noemen, maar herhaalde de Amerikaan slechts dat Rusland zijn mensen terug moet halen uit Oekraïne.

Lavrov zei bij herhaling dat de huidige crisis slechts is ontstaan doordat de regering in Kiev geen oog heeft voor de belangen van de bevolking in het oosten van het land. De minister gaf wel aan dat concrete informatie van Amerikaanse zijde over ''Russische agenten'' serieus bekeken zal worden.

Bron: Itar-Tass

Geen opmerkingen: