donderdag 3 april 2014

Rusland blijft aandringen op vorming federatie

Rusland wil dat alle politieke stromingen en de bevolking van alle Oekraïense provincies mee kunnen beslissen over een grondwetsherziening. Dat heeft de Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken vanmorgen op een persconferentie in Moskou gezegd. ''Dat is nodig om er voor te zorgen dat de veranderingen niet cosmetisch zijn, maar daadwerkelijk een oplossing bieden voor de binnenlandse politieke crisis in Oekraine'', aldus Lavrov.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen betoogde gisteren dat de Oekraïners zelf over een eventuele grondwetsherziening moeten beslissen, zonder buitenlandse inmenging. "Laat ze zelf beslissen hoe ze het willen hebben'', aldus Rasmussen in een reactie op de Russische aandrang op een grondwetsherziening die de provincies zelfstandiger moet maken. Rusland ziet liefst een federale staat ontstaan.

Eurocommissaris Stefan Füle van Nabuurzaken meent dat decentralisatie van de macht een positieve invloed zal hebben, maar hij wijst de omvorming tot een federatie af. ''Er zijn de nodige verschillen tussen beide, maar het belangrijkste onderscheid is toch wel dat decentralisatie vanuit Oekraïne zelf komt, terwijl de vorming van een federatie van buitenaf wordt gepromoot.''

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: