woensdag 16 april 2014

'Regering niet opgewassen tegen opstand'

De regering is niet opgewassen tegen de opstand in het oosten van het land. Er hadden al eerder maatregelen getroffen kunnen worden om de pro-Russische milities de pas af te snijden, vindt directeur militaire kwesties Mikola Soenhoerovksi van denktank Razoemkov. ''We hebben allemaal kunnen vernemen waar deze milities in actie kwamen. Nou, dan hoor je zelf ook actie te ondernemen. Waarom is dat niet gebeurd, waarom konden ze hun gang gaan en de bevolking opstoken? Kennelijk ontbreekt het de regering aan voldoende inzicht en daadkracht.''

Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt intussen geen inzicht te hebben welke manschappen eerder vandaag de pro-Russische kant hebben genomen. Het parlement is sinds eind van de ochtend in een besloten zitting bijeen om de situatie met de regering te bespreken. Premier Arseni Jatsenjoek beschuldigde Rusland er vanmorgen van niet alleen gas en olie te exporteren, maar nu ook terrorisme. Er zijn volgens de regering voldoende aanwijzingen dat Rusland direct betrokken is bij de onrust in het oosten.

Donetsk Spoorwegen maakte aan het begin van de middag bekend dat de spoorlijn tussen Kramatorsk en Droezjivka is geblokkeerd door een pro-Russische militie. Doorgaans rijden er 13 stoptreinen en 14 intercity's over de lijn.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: