donderdag 10 april 2014

Raad van Europa pakt Rusland stemrecht af

De Russische vertegenwoordigers in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) verliezen hun stemrecht. Dit heeft de meerderheid van de Assemblee vandaag besloten. De stap is een reactie op de annexatie van de Krim door Moskou. Die werd tijdens het debat scherp veroordeeld als schending van het volkenrecht.

In de PACE was ook een verdergaand voorstel ingediend om de achttien Russische parlementariërs helemaal uit te sluiten, maar daar was geen meerderheid voor. In de Assemblee zitten 318 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de 47 lidstaten van de Raad van Europa.

De argumenten waarmee Rusland de annexatie van de Krim probeert te rechtvaardigen, komen volgens de Assemblee niet overeen met de feiten nog de bewijzen. Dat de regering van de autonome Krimrepubliek besloot aansluiting te zoeken bij Rusland was op aandringen van de Russische autoriteiten en onder de druk van een militaire invasie, aldus de motie van de Assemblee.

Er wordt op gewezen dat van alle kanten nu wordt geprobeerd het voortbestaan van Oekraïne te verzekeren. De Assemblee gaf aan de nieuwe regering en het parlement volledig te erkennen 'en daarmee alle besluiten die zij nemen' en er wordt afstand genomen van de Russische opstelling dat sprake is van een onwettige regering. 'Dat kan alleen leiden tot destabilisatie in Oekraïne.'

De huidige onrust in Oekraïne zou aldus de Assemblee niet zozeer vanuit de bevolking komen, maar zijn ingegeven door politieke motieven, ondanks de historische en culturele verschillen tussen het oosten en westen van het land. De regering wordt opgeroepen om met een beleid te komen waarin de lokale en regionale overheden meer zeggenschap krijgen, overigens zonder op de vorming van een federatie aan te dringen, zoals Rusland graag zou zien.

Volgens de Assemblee heeft de recente regeringswisseling er voor gezorgd dat Oekraïne democratischer wordt en doet een oproep aan het parlement om zo snel mogelijk wijzigingen in de grondwet door te voeren die zorgt voor een betere machtsverdeling tussen de president en het parlement.

Bronnen: NU.nl, Ukrinform

Geen opmerkingen: