maandag 21 april 2014

Pro-Russische militie houdt journalisten gevangen

Pro-Russische separatisten in de stad Sloviansk houden de 29-jarige journaliste Irma Krat gevangen. Een video van het Russische internetkanaal Life News toont haar omringd door gemaskerde mannen. De vrouw, waarvan wordt beweerd dat het Krat is, heeft een plastic zak over haar hoofd en zegt in het Oekraïens: "Ze hebben mij gevangen genomen en behandelen mij fatsoenlijk. Zij onderzoeken nu wat ik aan verhalen heb geschreven en dan besluiten ze of ze me laten gaan.''

Een man in camouflagepak genaamd Pavel vertelde aan Life News dat Krat wordt verdacht van ''oorlogsmisdaden'' tegen de oproerpolitie Berkoet en tegen burgers tijdens het anti-regeringsprotest in Kiev in de afgelopen winter. Krat's laatste bericht op Facebook was een paasgroet op zondag die vergezeld ging van een foto van zichzelf terwijl ze een kaars aanstak in een tent op Maidan.

Volgens de advocaat Veremnienko, ingehuurd door de tv-zender Prichanova Prada waarvoor Krat werkt, wordt niet alleen Krat vastgehouden, maar ook de 22-jarige freelance journalist Serhei Lefter. Die zou sinds woensdag gevangen worden gehouden. Het persbureau Interfax, maar ook diverse lokale media, melden vandaag dat ook drie buitenlandse journalisten door de pro-Russische militie in Sloviansk gevangen worden gehouden.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: