donderdag 10 april 2014

Pro-Russische bezetters kunnen vrijgeleide krijgen

Interim-president Oleksandr Toertsjinov roept de pro-Russische betogers in het oosten van Oekraïne op om de wapens neer te leggen de gebouwen die ze bezetten te verlaten. Als ze dat doen zullen ze niet vervolgd worden. De betogers bezetten de gebouwen in Donetsk en Loehansk al een week, omdat ze willen toetreden tot Rusland. De regering heeft ze tot vrijdagochtend gegeven om dat te doen, desnoods wordt daarna met geweld tot ontruiming over gegaan.

Toertsjinov belooft de bezetters dat ze vrij zijn om te gaan als zij hun wapens neerleggen en de bezette gebouwen verlaten. ''We garanderen ze dat niemand wordt vervolgd die vrijwillig weg gaat'', aldus Toertsjinov die bereid is die garante in een presidentieel decreet vast te leggen zodat de activisten zekerheid hebben.

De interim-president zei dit tijdens een discussie in het parlement, waarvan hij overigens in een tijdelijke dubbelfunctie ook de voorzitter is. Die discussie ging over een amnestiewet die door de Partij van de Regio's op de agenda was geplaatst. De parlementsleden van de voormalige regeringspartij stelden het scherp door op te merken dat ze voor geen enkel ander wetsvoorstel willen stemmen zolang de amnestiewet niet is aangenomen. ''Maar zo'n wet is helemaal niet nodig'', hield Toertsjinov hen voor.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: