woensdag 2 april 2014

Porosjenko: te weinig steun voor toetreding NAVO

Presidentskandidaat Petro Porosjenko vindt dat toetreding van Oekraïne tot de NAVO vooralsnog niet aan de orde kan zijn, omdat maar iets meer dan een derde van de bevolking daar iets voor voelt. Wel is de steun voor toetreding tot het militaire samenwerkingsverband iets toegenomen, van 20 naar 39 procent. Die toename komt volgens Porosjenko door de Russische druk op Oekraine.

Het antwoord op de vraag of Oekraïne lid moet worden van de NAVO is ook afhankelijk van de steun van de NAVO-landen. ''Die zijn verdeeld. Dat was al zo in 2008 toen de aanvankelijke toezegging aan Georgië niet werd nagekomen'', zegt Porosjenko in een interview met de Duitse krant Bild. Eenmaal president wil Porosjenko nieuwe allianties sluiten en wegen zoeken om Oekraïne beter te beschermen tegen buitenlandse agressie.

Hij zei niet te verwachten dat Rusland het oosten van Oekraïne binnen valt, ook al is de dreiging momenteel groot. "Maar Rusland moet weten dat wij ons tot het uiterste zullen verweren tegen een aanval. We zijn daartoe bereid - ook mijn eigen zoon is klaar om naar de grens af te reizen. Dat maakt me trots, en tegelijkertijd baart het me natuurlijk zorgen.''

Uit het Westen verwacht Porosjenko niet zozeer militaire steun als wel meer sancties die Rusland economisch zullen treffen. ''Het zou bijvoorbeeld goed zijn als Duitsland stopt met het importeren van gas uit Rusland totdat de invasie van de Krim is beëindigd. Duitsland is niet afhankelijk van dat gas. Soms moet je bereid zijn een offer voor de democratie te brengen, en tenslotte kost ook het onderhouden van een leger Duitsland veel geld."

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: