donderdag 10 april 2014

Poetin: Rusland gaf Oekraïïne al 38,4 miljard dollar

In de afgelopen vier jaar heeft Rusland volgens president Vladimir Poetin buurland Oekraïne al voor 35,4 miljard dollar aan steun gegeven door lagere prijzen te rekenen voor het aardgas. Hij schrijft dit in een brief aan de regeringsleiders van zestien Europese landen. Daar kwam in december nog eens 3 miljard dollar aan directe steun bij.

In de brief wordt aangevoerd dat sinds 2009 al voor 17 miljard dollar aan korting op de gasprijs werd gegeven. 'Daar moet eigenlijk 18,4 miljard dollar aan toegevoegd worden aan boetes die Oekraïne zou moeten betalen als boetes voor het niet nakomen van het in januari 2009 gesloten contract waarin sprake is van een jaarlijkse minimum afname', aldus Poetin. 'Alleen Rusland heeft zoveel gedaan voor Oekraïne.'

De brief werd vandaag gezonden aan de regeringsleiders van Moldavië, Roemenië, Turkije, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Macedonië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Bulgarije, Oostenrijk en Italië.

Oekraïne heeft steeds betoogd dat Rusland een veel te hoge prijs rekende voor de gasleveranties, hoger dan andere Europese landen moesten betalen. Dat door het Akkoord van Charkiv - de verlenging van het huurcontract voor de marinehaven van Sevastopol - 100 dollar korting per duizend kubieke meter werd verkregen, deed daar weinig aan af. 
 
Het bleek goedkoper om Russisch gas vanuit Europa weer te importeren dan rechtstreeks vanuit Rusland te betrekken. Pas toen de toenmalige president Viktor Janoekovitsj in december opnieuw een korting wist te bedingen, veranderde dat. 
 
Inmiddels zijn beide, eerder verstrekte kortingen weer van de baan. Enerzijds omdat Rusland door de annexatie van de Krim voor de marinehaven niet meer afhankelijk is van Oekraïne, anderzijds omdat de decemberkorting als strafmaatregel ook weer geschrapt is.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: