maandag 7 april 2014

Peiling: driekwart is tegen opdeling Oekraïne

Driekwart van de Oekraïners is tegen de opdeling van hun land. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating, uitgevoerd in opdracht van het International Republican Institute. Ook de Krim hoort er bij, vindt 64 procent van de ondervraagden. Nog eens 10 procent kiest voor de eenheid van het land, maar heeft de Krim intussen al opgegeven.

Eén op de zeven Oekraïners (14 procent) is voorstander van de vorming van een federatie, terwijl 1 procent kiest voor opdeling van Oekraïne over meerdere landen. Nog eens 1 procent kiest voor een andere oplossing, terwijl één op de tien ondervraagden het niet zegt te weten.

In het westen van het land zijn de meeste voorstanders van een ongedeeld land, namelijk 86 procent. Nog eens 3 procent wil een ongedeeld land, maar dan zonder de Krim en evenveel ondervraagden kiezen voor een federatie. In het midden is 78 procent tegen opdeling en van nog eens 7 procent mag dat best zonder de Krim. Hier kiest 7 procent voor een federatie.

In het zuiden zijn ook veel voorstanders van een ongedeeld Oekraïne te vinden, al is de verdeling hier anders: 44 procent mét de Krim, 25 procent zonder de Krim. De meeste voorstanders van een federatie zijn te vinden in het oosten: 26 procent. Hier kiest 45 procent voor een onverdeeld Oekraïne met de Krim en 8 procent zonder het schiereiland.

Het onderzoeksbureau legde de deelnemers aan de peiling ook de vraag voor wat zij vinden van de Russische bemoeienis met de Krim. Dat is een invasie en bezetting, aldus 54 procent. Het is een bedreiging voor de nieuwe regering in Kiev, aldus 17 procent, en 13 procent meent dat het ter bescherming is gedaan van de Russische inwoners van het schiereiland.

Nog eens 5 procent meent dat de invasie en inlijving bij Rusland het antwoord is op het verzoek om hulp van de nieuwe Krim-regering. Volgens 4 procent is het gedaan ter bescherming van de Russische marinebasis in Sevastopol.

Bron: International Republican Institute

Geen opmerkingen: