dinsdag 1 april 2014

Parlement wil ontwapening illegale groeperingen

Het parlement heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken opgedragen om onmiddellijk te beginnen met het ontwapenen van illegale groepen. De motie volgt op het schietincident van gisteravond waarbij een activist van de ultra-nationalistische Rechtse Sector drie mensen verwondde en vervolgens zijn toevlucht zocht in het hoofdkwartier van de beweging in het centrum van Kiev. Daarna volgde een urenlange belegering. In het gebouw werden nadien de nodige illegale wapens aangetroffen.

In de motie gaat het over 'de escalatie van geweld'' die al tot de nodige gewonden en zelfs doden heeft geleid en ''de voortdurende provocaties van buitenlanders in het zuidoosten van het land en in de hoofdstad'. Illegale wapens konden tot gisteren ongestraft worden ingeleverd, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de termijn inmiddels met de hele maand april verlengd.

De Rechtse Sector heeft vanmiddag laten weten dat de beweging zich blijft bewapenen zolang de situatie aan de grens en in de hoofdstad zo gespannen blijft als nu. Dat heeft afdelingsleider Ihor Mazoer tegenover tv-zender 112 Oekraïne verklaard.

''Als het oorlog wordt, dan strijden wij in de voorste gelederen'', aldus Mazoer die verklaarde dat de beweging alleen legale wapens heeft. Die zijn geregistreerd of geleend van vrienden. ''We hebben jagers onder onze vrienden die over meerdere legale wapens beschikken. Die hebben ze ons geleend en inmiddels hebben ze ze terug. Er is niemand mee verwond, niemand gedood. We gebruiken ze alleen ter zelfverdediging.''

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: