woensdag 23 april 2014

OVSE wil journalist Ostrovsky 'meteen vrij'

De OVSE wil dat de Amerikaanse journalist Simon Ostrovsky onmiddellijk wordt vrijgelaten. De verslaggever van Vice News wordt vastgehouden door een pro-Russische militie in de stad Slovsjansk. Volgens de zelfbenoemde 'volksburgemeester' van Sjovjansk, Vjachelsav Ponomarjov, kan Ostrovsky gewoon zijn werk doen en verblijft hij in het bezette gebouw van de staatsveiligheidsdienst SBU. "Hij is geen gijzelaar'', aldus Ponomarjov.

Bij de OVSE geloven ze daar niets van. Dunja Mijatovic, de zaakgelastigde voor mediavrijheid, zegt ''erg bezorgd te zijn om de negatieve spiraal in de omgang met journalisten in Oekraine''. ''Ik roep de verantwoordelijken op om journalisten niet aan te vallen en om ze gewoon hun werk te laten doen. Simon Ostrovsky moet onmiddellijk vrij komen.''

Volgens de OVSE is afgelopen maandag verslaggever Maxim Daniltsjenko van het weekblad Tochka Oporia aangevallen door onbekende mannen waarbij hij diverse verwondingen opliep. Hij versloeg een betoging in Loehansk. Diezelfde dag werden Dimitri Galko van de Wit-Russische krant Novi Chas, de Italiaanse journalist Paul Gogo en de Italiaan Kossimo Attanasio vastgehouden door onbekende, geüniformeerde mannen in Slovjansk. Korte tijd later werden ze vrijgelaten.

De OVSE heeft meer dan honderd waarnemers in Oost-Oekraïne de bekijken of de pro-Russische milities nog steeds overheidsgebouwen bezet houden, in weerwil van het akkoord dat vorige week in Geneve werd gesloten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: