donderdag 17 april 2014

Oproep registratie Joden in Donetsk is ''onzin''

Al enkele dagen circuleerden er berichten over een bevel van de Volksrepubliek Donetsk waarbij Joden in deze Oost-Oekraïense provincie worden verplicht om zich te laten registreren. Dat mondde er in uit dat gemaskerde mannen pamfletten afgelopen dinsdag op een Joodse feestdag uitdeelden bij de belangrijkste synagoge in de stad Donetsk. In die pamfletten werden Joden inderdaad opgeroepen om zich bij de overheid te melden. Niet alleen om zich persoonlijk te laten registreren, maar ook hun bezittingen. Weigeraars zouden de Volksrepubliek Donetsk uit worden gezet.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken noemde het pamflet vanmiddag in Genève ''grotesk'' en ''volstrekt onacceptabel''. "Om koud van te worden'', vond de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pratt in Kiev. De Joodse gemeenschap in Donetsk blijkt er minder opgewonden van te worden. Die heeft inmiddels een verklaring uitgegeven waarin het pamflet en de daarin genoemde opdracht aan Joden om zich te laten registreren als ''een provocatie'' wordt omschreven.

In het pamflet worden alle Joodse inwoners van Donetsk van 16 jaar en ouder opgeroepen om zich voor 3 mei te laten registreren in het provinciehuis. Voor die registratie zouden zij 50 dollar moeten betalen. "Het is onduidelijk wie hier achter zit'', meent rabbi Pinhas Vishedski. Verder is hij er duidelijk over: ''Het is een provocatie, onzin. Laten we het er niet meer over hebben."
Bron: CNN

Geen opmerkingen: