zaterdag 12 april 2014

Ook politiebureau van Krasni Liman bezet

Opnieuw 'groene mannetjes'?
Het politiebureau van Krasni Liman in de regio Donetsk is overgenomen door een twintigtal gewapende mannen. Het gebouw zou nu bezet zijn door 'Afghaanse veteranen en Kozakken', aldus lokale media. Er zijn echter ook berichten dat het de politiemensen zelf zijn die zich in het gebouw hebben opgesloten en niemand naar binnen laten. Eerder al werden overheidsgebouwen in Sloviansk en Sjachtarsk bezet.

De politiechef van Donetsk is zaterdagmiddag opgestapt. Hij zegt dat hij toegeeft aan de druk van pro-Russische actievoerders in de belangrijke Oost-Oekraïense stad. Boven het regionale politiehoofdkwartier is de Oekraïense vlag neergehaald en vervangen door een separatistische vlag.

De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in Donetsk. De pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Andrij Desjtsjitsia, heeft Rusland vandaag opgeroepen een eind te maken aan ''provocerende acties van zijn agenten'' in het oosten van Oekraïne. Hij heeft daarover gebeld met zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov. Die heeft ontkend dat Moskou de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne steunt.

Bronnen: Ukrinfor, NU.nl

Geen opmerkingen: