donderdag 3 april 2014

Onderzoekscommissie: 'Moezitsjko doodde zichzelf'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken blijft er bij dat de ultra-nationalist Oleksandr Moezitsjko van Rechtse Sector een week geleden zichzelf heeft gedood bij zijn arrestatie. Een onderzoekscommissie bevestigt de lezing die meteen al werd gegeven. Moezitsjko, ook bekend als Sashko Bily, zou bij het verlaten van een restaurant in de buurt van de stad Rivne zelf het vuur hebben geopend op het Alfa-team dat hem kwam arresteren.

Moezitsjko sloeg op de vlucht, waarbij een agent op zijn benen schoot, maar miste. Vervolgens raakte Moezitsjko een politieman, waarna het toch lukte hem aan te houden. De agenten werkten hem tegen de grond waarbij Moezitsjko nog twee schoten loste. Een daarvan trof hem zelf, maar niet dodelijk. Een volgend schot was dat wel.

Volgens getuigen zou de kogel van richting zijn veranderd omdat een politieman Moezitsjko tegen de grond drukte. De kogel doorboorde zijn hart. Een politieman die niet zo gauw door had dat de arrestant al dood was, deed hem de handboeien om.

De dood van Moezitsjko zorgde voor veel emoties bij de Rechtse Sector. Woedende aanhangers van deze radicale beweging demonstreerden twee dagen later bij het parlementsgebouw en eisten het aftreden van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: