donderdag 17 april 2014

'Oekraïne toont zich verantwoordelijk, Rusland niet'

Er is volgens Samantha Power, de permanente vertegenwoordiger van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties, een goede voorbereiding door Rusland vooraf gegaan aan wat zich momenteel in Oekraïne afspeelt. ''Wat er vorige maand gebeurde op de Krim, de hardnekkige ontkenning van Russische betrokkenheid in wat uitliep op de annexatie en de bezetting, krijgt nu een vervolg in het oosten van het land."

Het is duidelijk dat het hier niet om spontane acties gaat of om acties van vanuit de bevolking, maar een goed georganiseerde, professionele campagne van oproer, separatisme en sabotage van de Oekraïense natie. "En er is afdoende bewijs van de Russische betrokkenheid'', aldus Power afgelopen nacht tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de VN.

Zij voegde er aan toe dat Rusland nu ''probeert de aandacht af te leiden van de eigen activiteiten, van deze uitbreiding van het eigen territorium, deze angstzaaierij, door van onderwerp te veranderen. Nou, dat gaat niet lukken. De tegenstellingen tussen wat de Oekraïense regering doet en wat de Russische militairen doet, kunnen niet groter zijn.''

Power vond dat de regering getracht heeft de situatie op een vreedzame manier op te lossen. Er werd onder meer amnestie geboden aan de bezetters van overheidsgebouwen. ''De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben voorzichtiger en op een meer geëigende manier gereageerd op de provocaties in het het oosten dan wat wij ieder van ons in eigen land zouden tolereren", hield zij de andere leden van de Veiligheidsraad voor.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: