zaterdag 5 april 2014

Oekraïne is naarstig op zoek naar gas uit Europa

De Oekraïense regering probeert snel gas uit Europa te krijgen na twee prijsverhogingen in een week tijd voor het Russische aardgas die neer komen op bijna een verdubbeling. Doorgaans pompt Oekraïne het Russische gas richting Europa, maar nu wordt met een aantal buurlanden bekeken of het ook andersom kan. Dat komt er op neer dat eerst Russisch gas naar het westen gaat en vervolgens terug.

Het voordeel: Europa krijgt het gas aanzienlijk goedkoper dan Oekraïne dat volgens premier Arseni Jatsenjoek ''om politieke reden gestraft wordt''. Het prijsverschil is 150 dollar (110 euro). Vanwege het Charkiv Akkoord - een langdurige pachtverlenging voor de Russische marine op de Krim - kreeg Oekraïne sinds 2010 al een korting op de gasprijs en daar kwam bij dat de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj in december een tweede korting wist te bedingen.

Beide kortingen zijn sinds deze week van de baan. Daarbij blijft het niet, verwacht Jatsenjoek. Er zou ook nog een beperking van de leverantie aan Oekraïne aan kunnen komen. Hij wil daar klaar voor zijn. De Amerikaanse vice-president Joe Biden erkent dat probleem. Hij wil met Europa over maatregelen gaan praten ''om er voor te zorgen dat geen enkel land de energieleverantie als politiek wapen kan inzetten''.

De onafhankelijke energiedeskundige Valentin Zemlianski meent dat Oekraïne geen andere keus heeft dan door te gaan met het afnemen van Russisch aardgas. Daarmee niet alleen de schuldenlast verhogend, maar ook kwetsbaar voor nieuwe strafmaatregelen. ''Stapt Oekraïne naar de rechter, dan wordt dat een slepende kwestie. Als Gazprom stopt met de gasleverantie, dan zit er niets anders op dan dat Oekraïne zelf het gas gebruikt dat eigenlijk bedoeld is voor Europa.''

Door Oekraïne stroomt 40 procent van de hoeveelheid aardgas die Europa van Rusland afneemt. De rest gaat via de Nordstream, een gasleiding die onder de Baltische Zee naar Duitsland loopt en via de Jamal via Wit-Rusland en Polen. Inmiddels hebben Polen en Hongarije zich bereid verklaard om gas terug te pompen. Slowakije heeft verreweg de meeste capaciteit, maar dit buurland heeft geen haast om op het Oekraïense verzoek in te gaan. Dat geldt overigens ook voor Roemenië, al kan dit een minimale bijdrage leveren.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: