woensdag 16 april 2014

Oekraïense militairen lopen over in Kramatorsk

Verslaggevers maken melding van Oekraïense militairen die de kant van de opstandelingen hebben gekozen. Er rijden in de stad Kramatorsk pantserwagens rond met daarop de Russische vlag, zoals ook te zien is op beelden van tv-zender Espresso. Eerder op de ochtend meldde persbureau Interfax dat Oekraïense pantserwagens de stad binnen waren getrokken. Verslaggevers ter plaatse van de Kyiv Post meldden echter dat inwoners van Kramatorsk de pantserwagens hadden omsingeld om te voorkomen dat ze de stad in zouden rijden.

Verslaggever Alec Luhn van de Engelse krant The Guardian meldt via Twitter dat 'pro-Russische militia nu beschikken over pantserwages en onderweg zijn van Kramatorsk naar Slaviansk. Een duidelijke escalatie'. Buitenlandredacteur Rania Salloum van Spiegel Online meldt dat tankbemanningen in Kramatorsk zich aan de pro-Russische kant hebben geschaard.

Een verslaggever van persbureau AP meldt dat zes pantserwagens Sloviansk binnen zijn gereden, getooid met de Russsiche vlag. De militairen beweren dat ze van de 25e Luchtlandingsbrigade van Oekraine zijn, maar overgelopen naar pro-Russische zijde. De Nederlandse verslaggever Pieter Waterdrinker meldt dat de straten van Sloviansk vol staan met pro-Russische milities. Hij ziet ook tanks daar.


Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: