woensdag 16 april 2014

Nederland overweegt inzet F16's

Nederland overweegt in NAVO-verband F-16's in te zetten in het conflict rond Oekraïne. Ook kan Nederland schepen sturen naar de Oostzee of de Zwarte Zee. Minister Hennis van Defensie zei gisteravond dat bij Pauw & Witteman.

Volgens Hennis is de inzet nodig om de Oost-Europese bondgenoten te helpen. "We zijn constructief en we zijn voor het geruststellen van onze oostelijke bondgenoten. We zijn lid van een bondgenootschap, mét een reden. We nemen onze verantwoordelijkheid'', zei de minister.

Over de inzet van vliegtuigen en schepen wordt vandaag overlegd door de NAVO-ambassadeurs. Hennis hoopt dat Rusland morgen in Genève meedoet aan het geplande overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Oekraïne en de buitenlandcoördinator van de Europese Unie. Zij zei ook dat Rusland van nieuwe internationale sancties pijn gaat ondervinden.

VN-chef Ban Ki-moon ziet voorlopig geen VN-vredesmacht afreizen naar Oekraïne. In een gesprek met Mexicaanse media zei Ban dat zonder een duidelijk mandaat van de VN-Veiligheidsraad het zenden van een vredesmacht niet mogelijk is.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov had Ban maandag in een telefoongesprek gevraagd om een VN-vredesmacht in het oosten van zijn land waar het onrustig is en waar pro-Russische separatisten overheidsgebouwen bezet houden. Een mandaat van de Veiligheidsraad lijkt ver weg omdat Rusland dat met een veto kan tegenhouden.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: