woensdag 16 april 2014

Moskal: provocaties op komt in West-Oekraïne

Rusland wil op maandag 28 april voor grote onrust zorgen in de West-Oekraïense steden Lviv, Ivano-Frankivsk en Ternopil, meent de voormalige politiegeneraal Hennadi Moskal. Het is de dag waarop de SS-divisie Galicië in 1943 werd opgericht. De provocaties moeten toegeschreven worden aan nationalistische groeperingen om de Oekraïners in het oosten van het land angst in te boezemen.

Volgens de informatie waarover Moskal zegt te beschikken is het de bedoeling dat de provocateurs oproepen om de separatisten in het oosten aan te vallen, terwijl ook partijkantoren van zowel de communisten als de Partij van de Regio's worden aangevallen en in brand gestoken. ''Ik heb die informatie uit absoluut betrouwbare bronnen, van mensen die direct betrokken zijn bij deze provocaties'', aldus het invloedrijke parlementslid van de Moederlandpartij.

Het zou gaan om liefst 1.000 leden van speciale Russische troepen die vanuit Rusland en Wit-Rusland Oekraïne individueel de grens over komen. ''Het gaat om Oekraïens sprekend tuig dat in Rusland is opgeleid.'' Die training zou verzorgd worden door leden van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB die geboren zijn in West-Oekraïne en een lokaal dialect machtig zijn.

De provocaties moeten begin mei leiden tot grote demonstraties in het oosten tegen de neo-nazi's in het westen van het land, meent Moskal. Hij heeft de autoriteiten in de drie westelijke steden, maar ook het ministerie van Binnenlandse Zaken inmiddels op de hoogte gebracht.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: