woensdag 9 april 2014

Minister Avakov: 'Oplossing binnen 48 uur'

De problemen in drie oostelijke provincies moeten in de komende 48 uur worden opgelost. Is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Dat heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken tegen het persbureau Interfax gezegd. Hij wil graag een politieke oplossing, onderhandelen is ook een optie. Zo niet, dan is geweld de enige uitweg uit de impasse die dan is ontstaan. ''We hebben onze voorbereidingen getroffen en we kunnen ieder moment ingrijpen'', aldus Avakov.

Separatisten houden nog altijd twee gebouwen bezet. In Donetsk het provinciehuis, in Loehansk het hoofdkwartier van de staatsveiligheidsdienst SBU. In dit laatste gebouw waren afgelopen nacht op enig moment meer dan duizend mensen aanwezig. Het lukte door onderhandelingen 56 van de vermoedelijk 60 gijzelaars te bevrijden. Het aantal mensen in het gebouw nam gaandeweg de nacht af, maar inmiddels neemt hun aantal weer toe. Buiten demonstreren 400 pro-Russische betogers. De barricades bij het SBU-gebouw worden verder versterkt.

Presidentskandidaat Serhei Tihipko, eerder deze week uit de Partij van de Regio's gezet, probeerde vannacht tevergeefs te bemiddelen. Hij hoorde de eisen van de bezetters aan en noemde die laater in een interview op een lokale zender ''zeer redelijk''. De bezetters eisen een referendum en vrijlating van de mensen die eerder gevangen werden genomen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: