vrijdag 11 april 2014

Jatsenjoek zegt meer macht provincies toe

Premier Arseni Jatsenjoek heeft tijdens zijn bezoek aan Donetsk gezegd dat provincies en gemeentebesturen meer zelf mogen beslissen. Tegelijkertijd gaf interim-president Oleksandr Toertsjinov in Kiev aan dat decentralisatie prima is, maar dat dit niet betekent dat wordt ingestemd met de vorming van een federale staat.

In het overleg met de premier gaf gouverneur Serhei Taroeta van Donetsk te kennen dat hij een ontwikkelingsprogramma wil voor de industrie in de Donbass. Zo'n programma zal volgens Taroeta de wens snel wegnemen bij een deel van de bevolking om aansluiting te vinden bij Rusland.

De gouverneur, die zichzelf omschreef als 'crisismanager', kwam met een acht punten tellend plan 'voor het tegen gaan van armoede en corruptie, om het midden- en kleinbedrijf te steunen en de industriële productie op te peppen, maar ook om het maatschappelijke middenveld te ontwikkelen'.

Taroeta pleitte verder voor een vrijgeleide voor de bezetters van de overheidsgebouwen in Donetsk en Loehansk. ''De wet moet voor iedereen gelijk zijn'', zei de gouverneur, met een verwijzing naar de bezetters van gebouwen in de hoofdstad tijdens het vier maanden durende anti-regeringsprotest in Kiev. Ook zij gingen vrijuit na het beëindigen van de bezetting.

Miljardair Rinat Achmetov legde premier Jatsenjoek uit ''dat de mensen in de Donbass gehoord willen worden'', maar dat dit in feite alleen maar inhoudt dat ze een beter leven willen. Alle aanwezigen tijdens de bijeenkomst in het gebouw van de Kamer van Koophandel in Donetsk waren het er over eens dat decentralisatie van de macht de enige weg is en niet de door Rusland voorgestelde federale staat.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: