zondag 13 april 2014

Janoekovitsj veroordeelt 'die bende in Kiev'

De verdreven president Viktor Janoekovitsj heeft vanavond een persconferentie gegeven waarin hij uitlegde dat Oekraïne zich wat hem betreft al in een burgeroorlog bevindt. "Die bende in Kiev heeft het criminele bevel gegeven om geweld te gebruiken tegen de eigen bevolking, terwijl de mensen in het oosten slechts zichzelf en hun kinderen proberen te beschermen'', aldus Janoekovitsj vanuit Rusland.

Hij legde het Russische wensenlijstje op tafel: het referendum over een nieuwe grondwet waarin is vastgelegd dat Oekraïne een federatie moet worden, daarna presidentsverkiezingen en een neutrale opstelling van de Oekraïense regering in haar buitenlandse politiek.

Janoekovitsj meent dat de huidige regering met twee maten meet. Terwijl ze de eigen achterban omschrijft als revolutionairen, heten die in het oosten separatisten. ''De Verenigde Staten is mede verantwoordelijk voor het uitbreken van een burgeroorlog, aangezien zij zich met Oekraïense zaken bemoeit en het in feite voor het zeggen heeft'', zei de ex-president die bij zijn persconferentie terzijde werd gestaan door ex-procureur-generaal Viktor Pshonka en ex-minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko.

In eigen land worden de drie gezocht voor het plegen van massamoord op inmiddels 105 deelnemers aan het anti-regeringsprotest die in februari door scherpschutters werden doodgeschoten in Kiev. Janoekovitsj deed vanavond een beroep op leger en politie om niet op de eigen bevolking te schieten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: