woensdag 2 april 2014

Janoekovitsj: annexatie de Krim 'een tragedie'

De verdreven president Viktor Janoekovitsj zegt in een interview met Associated Press dat hij nog altijd op zijn terugkeer hoopt met de hulp van de Russische president Vladimir Poetin. Tegelijkertijd vindt hij de Russische annexatie van de Krim ''een tragedie, een immense tragedie'' die nooit was voorgevallen als hij nog aan de macht was geweest.

Janoekovitsj zegt sinds zijn vertrek naar Rusland al eens met Poetin te hebben gesproken. ''Het was een rustig, maar tegelijkertijd ook moeizaam gesprek. ''Hij hoopt op op meer ontmoetingen, zodat hij de terugkeer van de Krim naar Oekraïne kan bepleiten. Meer autonomie voor de Krimrepubliek kan de oplossing zijn, meent hij.

Dat de overgrote meerderheid van de inwoners van de Krim koos voor annexatie is volgens Janoekovitsj niet te wijten aan de grote druk van Russische zijde, maar zou zijn ingegeven door de angst voor de radicale nationalisten die in Oekraïne de macht hebben gegrepen. De ex-president is voorstander van meer referendums, waarbij de Oekraïners zich kunnen uitspreken welke bestuursvorm zij wensen. Daarna moet er in zijn ogen een grondwetswijziging komen en dan pas nationale verkiezingen.

Janoekovitsj ontkent in het interview dat hij opdracht heeft gegeven om op de betogers in Kiev te schieten. Scherpschutters doodden in februari 80 betogers. De huidige regering schuift hem onterecht de schuld in de schoenen, meent Janoekovitsj.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: