donderdag 3 april 2014

IMF waarschuwt voor gevolgen onrust Oekraïne

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat de situatie rond Oekraïne een gevaar kan opleveren voor de wereldwijde economie. Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde woensdag gedaan. Volgens Lagarde kunnen de toenemende geopolitieke spanningen, de risico's van een aanhoudend zeer lage inflatie in ontwikkelde landen en volatiliteit in opkomende markten de vooruitzichten voor de wereldeconomie verder vertroebelen.

Lagarde meent dat de wereldeconomie toch al erg zwak is. "De situatie in Oekraïne kan, als die niet in goede banen wordt geleid, bredere gevolgen hebben. Om de situatie daar en elders onder controle te houden, zijn goed beleid en goede politiek nodig'', aldus de IMF-directeur.

Vorige week werd nog gemeld dat het IMF en het nieuwe regime in Kiev een voorlopige overeenkomst hebben gesloten over een steunpakket van 14 tot 18 miljard dollar over een periode van twee jaar. In ruil daarvoor moet Oekraïne de economie wel drastisch hervormen. Naar verwachting zal deze maand een definitief besluit worden genomen over het steunpakket.

Lagarde zei dat het IMF dit jaar en volgend jaar een bescheiden verbetering verwacht voor de wereldeconomie. Het IMF komt volgende week met nieuwe groeiramingen naar buiten. In 2013 liet de wereldeconomie een groei zien van circa 3 procent, aldus Lagarde.

De IMF-directeur stelde verder dat de Europese Centrale Bank (ECB) meer moet doen om de aanhoudend lage inflatie in de eurozone tegen te gaan. Daarbij kan de ECB ook gebruikmaken van onconventionele maatregelen, aldus Lagarde. De ECB houdt donderdag een rentevergadering.

Bron: Europa Nu

Geen opmerkingen: