vrijdag 18 april 2014

Geen tekenen van ontwapening in Oekraïne

Er zijn nog geen tekenen dat de pro-Russische groepen in Oekraïne hun wapens neerleggen. Ook zitten ze nog steeds in de regeringsgebouwen die ze bezet houden. Daarmee lijkt nog geen uitvoering te worden gegeven aan de afspraken die gisteren in Genève zijn gemaakt over een oplossing van het conflict in Oekraïne. Eén van de afspraken is dat de pro-Russische groepen zich ontwapenen. Ze krijgen amnestie als ze zich niet schuldig hebben gemaakt aan zware misdrijven.

Het is vannacht rustig gebleven in Oekraïne, zegt NOS-correspondent Gert-Jan Dennekamp. "Voor zover bekend zijn er geen incidenten geweest." Het is volgens hem de vraag of het ook de komende tijd rustig blijft, want uitvoering van de afspraken is moeilijk. De pro-Russische groepen zijn volgens Dennekamp niet van plan om de wapens neer te leggen. "Dat is in Kiev ook niet gebeurd en op die groep had de regering nog de meeste greep. Mensen met wapens luisteren al helemaal niet naar Kiev".

De Amerikaanse president Obama zei al dat hij sceptisch is over het bereikte akkoord. Hij is er niet gerust op dat Rusland zich aan de afspraken houdt. De gemaakte afspraken moeten nog worden uitgewerkt. Zo is het nog niet duidelijk wie op de ontwapening moet toezien. Volgens Bob Deen, politiek adviseur van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), is dat de Oekraïense regering of de OVSE. De organisatie is een van de partijen die bij de totstandkoming van het akkoord betrokken waren.

"Het wordt nog een hele kluif om in Oekraïne onpartijdige informatie te verzamelen. In de praktijk gaan OVSE-waarnemers ongewapend het land in. Er is een grens aan wat ze daar kunnen doen", zei Deen in het NOS Radio 1 Journaal.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: