dinsdag 1 april 2014

Gazprom schroeft gasprijs Oekraïne fors op

Gazprom heeft een streep getrokken onder de korting op de prijs van het gas dat het verkoopt aan Oekraïne. De prijs die Oekraïne moet ophoesten stijgt daardoor met een derde, tot 385,5 dollar per duizend kubieke meter. Dat meldde voorzitter Aleksei Miller van de raad van bestuur van het Russische gasbedrijf vanmorgen. 'Conform aan het huidige contract voor gaslevering, zal de prijs voor Oekraïne in het tweede kwartaal 385,5 dollar bedragen', aldus Miller in een persmededeling. De korting toegestaan in december is niet meer van toepassing.

Moskou kende in december de bewuste korting van 30 procent toe, naast een lening van 11 miljard euro, nadat Oekraïne had geweigerd een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie te ondertekenen.

De Russische kranten Vedomosti en Kommersant schreven vorige maand dat Oekraïne ook de gaskorting verliest die het in 2010 gekregen had in ruil voor het gebruik van een marinebasis op het schiereiland Krim. Daardoor zou de prijs stijgen tot 348 euro per duizend kubieke meter, aldus de kranten. Na de annexatie van de Krim is de Zwarte Zeevloot niet langer gebaseerd in Oekraïne, maar in Rusland, zei de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin toen.

Bron: Nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: