donderdag 3 april 2014

Gazprom eist meer geld van Oekraïne

Het Russische staatsgasconcern Gazprom eist meer geld van Oekraïne voor onbetaalde gasrekeningen. Dat maakt Gazprom donderdag bekend. Het gaat nu volgens Gazprom om 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro), terwijl eerder nog een schuld openstond van 1,7 miljard dollar.  De bekendmaking volgt op een ontmoeting van Gazprom-topman Aleksej Miller met het nieuwe hoofd van het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz, Andriy Koboljev, in Moskou.

De vorige bestuursvoorzitter van Naftogaz werd vorige maand gearresteerd op verdenking van corruptie. Gazprom wil dat de gasschulden van Oekraïne zo snel mogelijk worden afgelost. Gazprom stelde verder dat Oekraïne zijn gasvoorraden in ondergrondse opslagfaciliteiten moet vergroten om zo een stabiele doorvoer naar Europa te garanderen.

Het concern kondigde tevens aan dat de prijs die Oekraïne moet betalen voor Russisch gas vanaf 1 april verder stijgt tot 485 dollar per 1000 kubieke meter.

Dinsdag werd al bekend dat de gasprijs met 100 dollar werd verhoogd tot 385,50 dollar per 1000 kubieke meter, vanwege het wegvallen van een korting die Oekraïne oorspronkelijk kreeg op Russisch gas. Daar komt nu dus nog eens 100 dollar bovenop.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: