woensdag 16 april 2014

Füle: gezamenlijk antwoord EU op Poetin's 'gasbrief'

Op de brief die de Russische president Vladimir Poetin vorige week aan de regeringsleiders van achttien Europese landen stuurde met een waarschuwing dat de gasleverantie in gevaar kan komen, wordt een gezamenlijk antwoord gegeven. ''Wij stellen voor om samen met Rusland en Oekraïne te bezien hoe we het gastransport naar Europa veilig kunnen stellen'', legde Eurocommissaris Stefan Füle van Nabuurzaken vanmiddag uit aan het Europese Parlement in Straatsburg.

Poetin's brief, dat binnen de EU gezien wordt als een verkapt dreigement, toont volgens Füle aan dat Europa werk moet maken van haar energiepolitiek. Maar ook voor Rusland is continuïteit van belang. ''De EU is de grootste afzetmarkt van Rusland's gas en olie.''

De Europese Commissie gaat, aldus Füle, zo snel mogelijk onderzoeken hoe de energievoorziening gegarandeerd kan worden en ook hoe de EU-landen minder afhankelijk kunnen worden van het Russische aardgas en olie. Ook helpt de Europese Commissie bij de uitvoering van het akkoord tussen Oekraïne en Slowakije om gas vanuit dat laatste land naar Oekraïne te krijgen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: