vrijdag 4 april 2014

Een 'top-15' van onwaarschijnlijke geruchten

De geruchtenmachine draait op volle toeren in Donetsk. Plaatselijke journalisten hebben zelfs een 'top-15' kunnen opmaken. Een aantal van die geruchten lijkt volgens hen te onwaarschijnlijk om waar te zijn, maar toch zijn er veel mensen die er de waarheid in zien. Zo geloven veel inwoners van de Donbas dat het waar is dat premier Arseni Jatsenjoek heeft gezegd dat iedereen die geen Oekraïens spreekt het land uit moet.

Volgens de journalisten worden geruchten in de Donbas doorgaans gespreid door overheidsbestuurders en directeuren van grote bedrijven. Niet zelden doen ze dat op de regionale televisie.

In de Donbas zou de grensbewaking zijn overgenomen door leden van de ultra-nationalistische beweging Rechtse Sector en door banderivtsi die op enig moment de Russen zullen aanvallen. Er zou in de Donbas een crematorium in aanbouw zijn om Russische inwoners te verbranden. Oekraïense militairen in Donetsk en omgeving zouden mensen slaan die Russisch tegen hen spreken.

Een bij naam genoemd bedrijf verplicht de werknemers om een deel van hun salaris af te staan voor het in de oude staat terugbrengen van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev en om de Rechtse Sector financieel te steunen. Er zouden plannen zijn om de kinderbijslag af te schaffen en kinderen zouden als slaven naar Europa worden afgevoerd.

De mijnen in de Donbas zouden onder water worden gezet en er wordt radioactief afval uit de Verenigde Staten en Europa in opgeslagen. De winkels worden gevuld met vergiftigde producten uit Amerika en Europa. Homo's, pedofielen en sodomieten nemen de macht over en ze trouwen dan met wie ze maar willen. Er is een grootschalige mobilisatie op komst en niemand krijgt nog loon. Het leger neemt drugsverslaafden aan nadat ze eerst gedrogeerd worden om hun handtekening te zetten.

De viering van zowel de Dag van de Arbeid als van de Overwinningsdag wordt afgeschaft. Er zijn loopgraven rond Donetsk gegraven en er zijn tanks in aantocht die de stad gaan beschieten. Dan is er ook nog het gerucht dat de Amerikanen uit zijn op een oorlog in Oekraïne, waarbij ze genetisch gemanipuleerde soldaten gaan inzetten.

Een apart verhaal is dat van Sashko Bily, doorgaans om een gesprek mee af te sluiten. Deze leider van de Rechtse Sector werd aanvankelijk opgevoerd als schrikbeeld voor de bevolking. Maar aangezien hij vorige week de dood vond bij zijn arrestatie, is dat verhaal waardeloos geworden. Inmiddels is er een nieuwe versie: Sashko Bily was een Oekraïense Robin Hood, hij hielp de armen en moest daarom worden gedood.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: