maandag 14 april 2014

Drie landen steunen inzet van geweld

Litouwen, Luxemburg en Zweden zijn de enige landen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die expliciet hun steun hebben uitgesproken voor het gebruiken van geweld door de Oekraïense autoriteiten om de pro-Russische separatisten tegen te houden.

"Als het voortbestaan van het land in gevaar is, dan vinden wij dat Oekraïne het recht heeft om zich te verweren tegen buitenlandse agressie door de militante separatisten aan te vallen en verdere provocaties te voorkomen'', aldus Raimonda Murmokaite, de vertegenwoordigster van Litouwen bij de VN. De Luxemburgse afgevaardigde Olivier Maes wees op artikel 51 van het NV-verdrag, waarin is vastgelegd dat ieder land het recht heeft om zichzelf te verdedigen.

Zweden maakt geen deel uit van de Veiligheidsraad, maar minister Carl Bildt van Buitenlandse Zaken sprak zich duidelijk uit via Twitter: 'Als gewapende mannen politiebureaus en andere overheidsgebouwen in Zweden bezetten, dan zouden we alle mogelijke middelen gebruiken om daar een einde aan te maken.'

Bron: EU Observer

Geen opmerkingen: