donderdag 17 april 2014

Drie doden bij aanval op kazerne Marioepol

Drie pro-Russische betogers zijn afgelopen nacht mgekomen bij een bestorming van een kazerne van de Nationale Garde. Dertien mensen raakten gewond en er zijn 63 betogers opgepakt. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Er zouden geen militairen gewond zijn geraakt. De kazerne ligt in de zuidoostelijke havenstad Marioepol, zo'n veertig kilometer van de grens met Rusland.

De circa 300 betogers riepen de militairen op om de basis te verlaten en hun wapens in te leveren, maar dat gebeurde niet. "Er zou sprake zijn geweest van een bestorming en met molotovcocktails zijn gegooid", zegt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp vanuit Oekraïne.

Gisteren mislukte een poging van het Oekraïense leger om pro-Russische activisten te verdrijven uit overheidsgebouwen in het oosten van het land. "De bevolking heeft ze tegengehouden", zegt Dennekamp.

 "Aan het begin van de avond begonnen er in Slavjansk onderhandelingen tussen het leger en gewapende milities. Dat leidde ertoe dat militairen hun kogels inleverden en vertrokken", zegt Dennekamp. "Hun tanks en pantservoertuigen zijn nu trofeeën die nu in het centrum van Slavjansk staan." De mislukking is een enorme tegenslag voor het Oekraïense leger. "Je ziet nu ineens overal mannen met wapens lopen. De anarchie is hier sinds gisteren groter geworden", zegt Dennekamp.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: